Inzichten over de collectie

Deze datastory geeft een korte handleiding door deze test dataset voor Axiell / Mondriaan

De data in deze dataset is via een OAI-PMH dat Axiell beschikbaar heeft gesteld opgehaald door een TriplyEtl process. Er zijn drie datasets gebruikt die elk in een "named graphs" zijn opgeslagen.

Drie OAI-PMH Sets = 3 RDF Graphs

In onderstaande tabel staan de drie datasets benoemd, voor elke dataset is een Graph beschikbaar en wordt de gekozen RDF Class (het type Record) getoond:

Let op: voor people kunnen we uit de data niet bepalen of een record over een persoon of een organisatie gaat. We hebben daarom gekozen voor een algemene rdf:Class sdo:Thing. Dit is niet een goed oplossing!

Op de dataset is een SPARQL endpoint beschikbaar. Deze datastory maakt gebruik van dat SPARQL endpoint en twee opgeslagen queries. In deze datastory kun je de SPARQL queries ook zelf uitproberen door op Try this query yourself te klikken.

De dataset (net als alle Triply datasets) kan zonder verdere aanpassingen gebruikt worden in het NDE Dataset Register, zie dit validatiescherm.

Collectieitems per techniek

Deze query laat het aantal collectieitems per techniek zien in een taartdiagram. Er worden alleen technieken getoond met minstens 10 collectieitems.

Zoeken in de collectie m.b.v. full-text zoekopdrachten

De TriplyDB omgeving biedt naast SPARQL ook een service aan om om basis van full text te zoeken. Deze service maakt gebruik van ElasticSearch. Een voorbeeld van een zoekopdracht via deze service kun je hier vinden.

Zoeken in de collectie met SPARQL

Deze query gebruikt een eenvoudig zoeksysteem om op basis van een zoekterm afbeeldingen te zoeken. De gebruiker kan zelf een zoekterm intypen. De zoekterm wordt in deze SPARQL Query alleen gebruikt om om de sdo:name te zoeken (de waarde uit het Axiell data element <Titel>. Een uitgebreider zoeksysteem dan dit is uiteraard mogelijk.

Onder de afbeelding worden drie links getoond die met IIIF te maken hebben:

  1. De eerste link (logo van IIIF) toont het IIIF Manifest zelf. Deze link kunnen mensen gebruiken om in hun eigen IIIF viewer de afbeelding(en) te tonen met de bijbehorende metadata.
  2. De tweede link laat de afbeelding(en) zien in de Mirador viewer.
  3. De derde link laat de afbeelding(en) zien in de Universal viewer.

Let op: In de datastory zelf werken deze links niet, je gaat dan eerst naar de SPARQL query van waar uit je de links gewoon kunt gebruiken.

Een goed voorbeeld van een IIIF Viewer met meerdere afbeeldingen kun je hier bekijken.