Werken met Linked Data - een geo voorbeeld

Eén van de voordelen van linked data is de mogelijkheid om informatie makkelijk op verschillende manieren te verwerken. Deze data story toont hoe lidmaatschapgegevens eenvoudig kunnen worden verwerkt.

De Oba kennisgraaf bevat leden die ieder een woonplaats en een postcode hebben. In het voorbeeld hieronder zien we een lid uit deze kennisgraaf met lidnummer 135941, die woont op postcode 1067 in Amsterdam. Deze persoon is lid sinds 22 juli 2009.

We kunnen op basis van de postcode gegevens aan externe bronnen koppelen. In dit voorbeeld levert ons dat geo-locatie op dit door Rijkswaterstaat als linked data beschikbaar wordt gesteld. Deze bron bevat gedetailleerde coördinaten, waardoor we zaken op een kaart kunnen zetten.

De informatie over een plaats in de externe bron.

Een graafvisualisatie van een plaats in de externe bron.

De coördinaten van de plaats, gekoppeld aan de Oba leden, kunnen we gebruiken om Oba leden op een kaart te tonen. Door op Try this query yourself te klikken kun je verschillende kaarten live samenstellen o.b.v. een andere dwarsdoorsnede van de Oba data. Daarnaast kun je ook de visualisatie aanpassen naar 'heatmap' of 'groupmap'.

Nu kunnen we niet alleen de leden van Oba op een kaart tonen, maar ook de vestigingen van Oba. Hiermee bouwen we een steeds completer beeld op van de manier waarop Oba leden zich verhouden tot de Oba dienstverlening.

Oba bibliotheken (blauw) en Oba leden (rood) op een kaart.