De kracht van LINKED data - suggesties met SPARQL

Het grote verschil tussen traditionele databases en linked databases is een klein maar belangrijk woord: "linked". Het koppelen van data maakt het niet alleen mogelijk de relaties tussen eigen datapunten te modelleren, maar ook externe bronnen voor taken te gebruiken. Een voorbeeld is de datastory Werken met linked data - een geo voorbeeld, waar externe bronnen worden gebruikt, om leden van OBA's bibliotheken en OBA bibliotheek vestigingen op een kaart weer te geven. Naast het combineren en samenbrengen van data in een visualisatie, kan data worden samengebracht voor andere technische toepassingen zoals suggestie systemen. Als een lid van OBA naar een auteur zoekt, kan het systeem boeken aanbieden die zijn geschreven door de auteur, of andere aanbeveelden auteurs, die vergelijkbare boeken geschreven hebben.

Op dit moment bevat de bron data van OBA alleen de naam van een auteur. Verder is er nog een link naar de bron AdamNet, die ook Nederlandse auteurs bevat, toegevoegd. De volgende visualisatie laat zien, dat de instantie met voornaam "Harry" en familienaam "Mulisch" een persoon is, die in Adamnet met de identifier "12606" bestaat.

Een auteur instantie in de OBA data.

Adamnet biedt nog meer informatie over een auteur dan de linked database van OBA op dit moment bevat. De volgende query geeft een lijst met de informatie weer, die AdamNet over de auteur "Harry Mulisch" opgeslagen heeft.

In de informatie van AdamNet kunnen we niet alleen de geboortedatum van Harry Mulisch vinden maar ook links naar andere bronnen zoals viaf, bibliotheken.nl en wikidata. Deze externe bronnen kunnen nu op een vergelijkbare manier worden gebruikt om informatie van wikidata over Harry Mulisch op te halen. De volgende query gebruikt deze links om alle boeken te vinden die Harry Mulisch en andere auteurs in de OBA database geschreven hebben. Omdat sommige boeken in Wwikidata een link naar Worldcat opgeslagen hebben, kunnen we deze links ook teruggeven.

De column "pad" geeft de links weer, die we gebruikt hebben om van de OBA auteur naar het boek te komen. Dit pad laat ons de echte kracht van linked data zien.

We kunnen niet alleen boeken van een auteur aanraden, maar ook andere vergelijkbare auteurs die voor een lid interessant kunnen zijn. Als een lid een boek van Harry Mulisch leent, heeft het lid misschien interesse in boeken die in lijn vallen met Harry Mulisch's werk. In wikidata is Harry Mulisch aan het genre "roman" gekoppeld. We kunnen nu andere auteurs in wikidata zoeken, die met hetzelfde genre gekoppeld zijn en daarvan een suggestie teruggeven:

Natuurlijk is het ook mogelijk dat een lid niet alleen in het werk van een auteur wil duiken maar ook informatie over de auteur nodig heeft. Hiervoor kunnen we wikidata gebruiken om boeken te vinden die over de auteur geschreven zijn.